Kako srpski lekari iz Amerike kontrolišu svoje donacije u Srbiji?

Grupa srpskih lekara u Americi je organizovala udruženje koje pomaže srpskim bolnicama. Ono što je kod njih drugačije je način prikupljanja i trošenja novca. Svaki dolar koji dobiju i potroše vidi se na njihovom sajtu, pa donator može da prati kako je njegov novac upotrebljen.

Zoran, Branko i Ivan žive i rade u Americi. Jednom godišnje dolaze u Srbiju, obilaze gradove i procenjuju kojim je bolnicama i domovima zdravlja najpotrebnija pomoć. Preko dobrotvorne, neprofitne organizacije SAMA, koju je 2009. godine pokrenuo doktor Ivan Aksentijević, prikupljaju donacije.

“Kontrolišemo svaki korak u toj pomoći. Dakle, od skupljanja para, za šta se skupljaju pare, koji projekat je izabran i kako je izabran, i nema davanja novca nikome, nego mi sve sami kontrolišemo od početka do kraja”, kaže Ivan Aksentijević, onkolog u Vašingtonu.

Po američkim zakonima je postavljen sistem, koji su organizatori SAMA projekata unapredili.
Detalje o količini i toku prikupljenog novca svako može da proveri na veb-sajtu organizacije SAMA.

“Do danas smo uložili 137 hiljada dolara na oko 20 projekata širom Srbije”, kaže Zoran Mladenović.

Pomoć je otišla u Beograd, Čačak, Kraljevo, Mali Iđoš, Ćupriju, i još 14 gradova. Donatorima je najvažnije da ono što urade svakodnevno pomaže što većem broju korisnika. Sredstva se prikupljaju na dobrotvornim večerima, organizovanim šetnjama, turnirima.

“Ima dosta ličnih kontakata, a ima donacija zahvaljujući reklami koja se uradi preko čikaške televizije, preko novina”, kaže Branko Palikuća – ugostitelj u Čikagu.

Mnogi ih pitaju zbog čega to rade.

“Odrasli smo ovde, odškolovani smo ovde, dugujemo nešto ovoj zemlji i ovom narodu, roditelji su nam ovde, braća i sestre su nam ovde, osećamo potrebu da pomognemo”, kaže Zoran Mladenović.

“Mislim da je moralna obaveza svih nas emigranata da vratimo nešto svojoj zemlji, koja nas je iškolovala”, navodi Branko Palikuća, ugostitelj u Čikagu.

Ponosni su na to što im ljudi koji doniraju sredstva veruju.

“Treba verovati, kad radiš dobre stvari moraš da veruješ. Da narod nema volju i veru, nikada se ne bi dešavale ove stvari”, kaže Branko Palikuća.

Sve se da popraviti udruženim radom, kažu ovi humanitarci. Prva stvar koja otvara vrata je transparentnost u radu.

(SOURCE)

SHARE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X
X