Prijedorskoj bolnici nedostaju aparati, nameštaj i pidžame: Zamenjeni dušeci stari tri decenije

Srpsko-američko medicinsko udruženje doniralo je prijedorskoj bolnici 40 dušeka kojima će biti zamenjeni svi dušeci na Odeljenju za ginekologiju i akušerstvo koji su u upotrebi čak 32 godine.

Zbog neudobnih kreveta za brojne porodilje prvi dani majčinstva ostajali su u gorkom sećanju. Dušeci ispunjeni rupama otežavali su ustajanje iz kreveta, ležanje u njemu te dojenje bebe.

Nevena Popović iz Kostajnice zbog čuvanja trudnoće pre par dana smeštena je u prijedorsku bolnicu „Doktor Mladen Stojanović“. Medicinski radnici su veoma prijatni, ali trebalo bi da se poradi na smeštaju i da se obezbede bolji uslovi – kaže Popovićeva.

U susednoj sobi leži Danijela Režak iz Knežice kod Kozarske Dubice, koja će uskoro na svet doneti dvojke. Zaista sam se obradovala vesti da će nam biti zamenjeni dušeci, to će odgovarati svima, a posebno nama koje duže moramo ležati – kaže Režak.

Načelnica Odeljenja za ginekologiju i akušerstvu Drena Vujović ističe da su dušeci na 36 kreveta u raspadnutom stanju, jer su nabavljeni 1985. godine, kada je bolnica osnovana.

– Potreban nam je jedan reanimacioni sto, koji treba da bude postavljen u operacionoj sali, jer odmah po rođenju bebe treba da je pregleda i neonatolog kako bi se bebi pružila medicinska pomoć. Potreban nam je i vakum ekstraktor, jer je naš star 40 godina, kao i još jedan CTG aparat, jer sada imamo dva – rekla je Vujovićeva.

Ističe da je pre dva meseca ovu bolnicu posetila komisija Ministarstva zdravlja RS jer bi u februaru trebalo da se akredituje prijedorsko porodilište.

Pokrenuli smo donatorske aktivnosti i uz pomoć susednih opština koje pripadaju našoj bolnici i grada Prijedora prikupili smo određeni novac. U toku je tenderski postupak za nabavku posteljine i veša za rad u hirurškim salama, kao što su plahte, komprese i hirurški mantili koji se sterilišu i nekoliko puta dnevno – objašnjava Sovilj.

Veruje da će donacijama uspeti popraviti situaciju u kojoj se nalazi ova ustanova, te krenuti i u nabavku pidžama i papuča za pacijente.

– Imamo nedostatak bolesničkih pidžama. Određen broj smo nabavili pre tri četiri godine, ali to je potrošni materijal i nešto što ne može dugo da služi. Imamo onu neophodnu količinu pidžama za pacijente koji dolaze po hitnom postupku – tvrdi on. (SOURCE)

SHARE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X
X