SAMA donirala medicinske aparate i opremu Klinici za pedijatriju vrednosti 40.000 dolara

Srpsko američko medicinsko udruženje (SAMA) iz Merilenda doniralo je medicinske aparate i opremu u vrednosti od 40.000 dolara Odeljenju za hemato-onkologiju Klinike za pedijatriju kragujevačkog Kliničkog centra. Ovu donaciju je ovdašnja Klinika za pedijatriju dobila zahvaljujući Kragujevčaninu Antoniju Keljeviću, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.  

Odeljenje za hemato-onkologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac renovirano je u maju ove godine zahvaljujući ekipi emisije “S Tamarom u akciji“, Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i brojnim sponzorima. Međutim, kako bi na ovom odeljenju sve besprekorno funkcionisalo nedostajali su medicinski aparati i oprema. Zbog toga je Srpsko američko medicinsko udruženje (SAMA) odlučilo da pomogne ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

Ideju da opremimo odeljenje pedijatrijske onkologije Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac, dobili smo kada smo se susreli sa NURDOR-om (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka), koji radi značajne stvari za decu pacijente obolele od raka širom Srbije. Videli smo da je NURDOR pomogao u organizaciji rekonstrukcije odeljenja pedijatrijske onkologije, ali da je nedostajala neophodna oprema kako bi se projekat upotpunio. SAMA je nabavila i donirala potrebnu opremu u vrednosti od 40.000 američkih dolara. Kompletan iznos novca, upotrebljenog za nabavku te opreme, doniran je u Čikagu, zahvaljujući gospodinu Antoniju Keljeviću, rođenom Kragujevčaninu, čiji roditelji žive u Kragujevcu i koji je sponzorisao događaj, na kojem je prikupljen sav novac“, izjavio je predsednika SAMA organizacije, dr Ivan Aksentijević. 

Moja firma sa poslovnim partnerima, organizovala je donatorsko veče, na kojem smo prikupili oko 40.000 dolara. To je bio zajednički poduhvat svih nas – i Srba i Amerikanaca i nije bilo teško za jedno veče sakupiti taj novac, neophodan za opremanje ovog odelјenja. Nadam se da će i ubuduće biti lјudi, koji će na ovakav način, moći da izdvoje par sati svog vremena i nešto novca za dobar cilј“, rekao je Antonije Kelјević. 

Srpsko američko medicinsko udruženje – neprofitna organizacija (SAMA) osnovali su 2009. godine Srbi i Amerikanci, među kojima je i nekoliko medicinskih radnika. U organizaciji SAMA svu su volonteri i kažu da nastoje da na minimum svedu troškove angažovanja prilikom odnatroskih akcija. Naglašavaju da rade transparentno i da su sve realizovane donacije i projekti objavljeni na internet stranici www.serbianama.org. Iz ove organizacije poručuju da će i ubuduće pomagati zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kao i da svake godine organizuju nekoliko donatorskih događaja u Vašingtonu, Čikagu i Torontu. Nadaju se da će u budućnosti organizovati donatorske događaje i u ostalim severnoameričkim gradovima.

SHARE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X
X